Tudi letos smo se člani DPM Žirovnica že nekaj mesecev pred odhodom z vnemo in veseljem začeli pripravljati na letovanje v Pineti pri Novigradu. Kot običajno smo na morje peljali otroke iz OŠ Žirovnica, OŠ Koroška Bela, OŠ Poldeta Stražišarja in nekaj otrok iz ostalih okoliških šol, skupaj jih je bilo okroglo 100.

Vodniška ekipa je letos štela 14 članov, med njimi seveda ni manjkala naša nepogrešljiva Brigita. Za temo letovanja smo izbrali kavbojce in indijance. Glavnino priprav smo izvedli v juniju, 12. julija pa smo se s tremi avtobusi podali 11 dnem, polnim novih dogodivščin, naproti. Po vselitvi v naše dobre stare hiške in kosilu smo se prvič vrgli v morje, popoldne preživeli na plaži in zvečer predstavili temo letovanja in za starejše tudi igro Ujemi me. V prihodnjih dneh so sledili preizkusi plavanja, delavnice, večerni ogled filma, … Ko so nam jo zagodli veliki valovi, smo več športali na suhem, izvedli smo triatlon, skupinsko potapljanje, nočno kopanje, tekmovanja v nogometu, košarki, hokeju in balinanju ter taroku. Zvečer smo se preizkusili v kurjenju ognja, poslušali zgodbe iz sveta kavbojcev in indijancev, priredili ples, salonske igre, se sprehodili do Novigrada ali Rakovega zaliva.

Nedeljo, sedmi dan letovanja, smo preživeli brez telefonov, po en otrok iz vsake skupine pa je ta dan prevzel vlogo vodiča. Po kosilu smo pa pripravili blatno kopel in drčo in nato uživali v vratolomnih spustih – še dobro, da nas je Gašper lahko lovil. Prav tako razburljiv je bil krst za nove vodiče naslednji dan (s tem so bili uradno sprejeti v družino Pinete) in torkova vodna bitka. Deseti dan je bil mimogrede tu, na sporedu je bilo še čiščenjem kampa ter zvečer zakop bojne sekire in še zadnji ples. Tudi letos je bila naša Pineta polna doživetij, stkala so se nova prijateljstva, nabralo se je veliko lepih spominov. Pogleda na naše vasi pod Stolom in naše družine pa smo se ob vrnitvi prav tako razveselili.